Zinenzoo verbindt lichaam en geest voor een twinkeling in je ogen.


Stilteweekend

In het stilteweekend zoeken we met meditatie en yin yoga de stilte op. Een weekend om ruimte te maken voor niks en zo eigenlijk ook voor alles. Want in stilte en rust kunnen uiteindelijk creativiteit, ontspanning en nieuwe mogelijkheden ontstaan. Een paar dagen zonder afleiding van je telefoon, vrienden, familie, werk, regeldingen, social media en het nieuws. Wat gebeurt er als dagelijkse gewoontes en automatische reacties ‘on hold’ worden gezet?

Stilte

Stel je eens voor, een heel weekend lang stilte, geen afleiding van gesprek, alleen met jezelf en met dat wat zich maar aandient. Hoe zou dat zijn? Veel mensen vinden dit een beangstigende gedachte. Het contrast met onze wereld vol geluid, drukte en moeten is dan ook groot. Stilte en niks doen kan in het begin onrust, emoties of vermoeidheid met zich meebrengen. Maar als je daar tijd voor neemt, het ruimte geeft en er aandacht aan schenkt, dan zakt dat vanzelf weer af en kan er een diepere rust en stilte komen. Stilte is een heilzaam, vriendelijk, troostend en inspirerend proces voor en met jezelf waarbij jij zelf de regie bepaalt. Een sfeerimpressie van eerdere (stilte)weekenden vind je hier.

Mindfulness

In het weekend zullen in het begin de meditaties meer begeleid zijn en gaandeweg steeds stiller worden. In de meditaties ligt de nadruk op mindfulness en compassie. Mindfulness betekent met je volledige aandacht in het hier en nu aanwezig zijn bij alles wat zich op dit moment maar aandient: gedachten, gevoelens, geluiden, lichamelijke sensaties, etc. Vaak zijn we met onze gedachten ergens anders, dwalen we af en functioneren we een groot deel van ons leven op de automatische piloot. Terwijl er zoveel te genieten en mee te maken valt, gewoon door te ademen, proeven, ruiken, voelen, denken en aanwezig zijn.

Compassie

Compassie is een vriendelijke, milde houding naar de wereld om ons heen en naar onszelf. Deze houding is niet altijd even goed ontwikkeld. Vaak zijn we erg kritisch naar onszelf en anderen. Deze strengheid maakt dat we snel oordelen en de lat hoog leggen. Dit kan een onderliggend gevoel van ‘nooit goed genoeg zijn’ met zich mee brengen waardoor we jagen naar beter en vechten tegen ongemak. Steeds anders moeten dan hoe het nu is. Compassie is zijn en vriendschap sluiten met jezelf en met hoe het leven zich in het hier en nu aandient. Ook met de minder mooie kanten. Als we meer compassie hebben, wordt het veel makkelijker om tevreden te zijn.

stilteweekend

Yin yoga

Yin yoga heeft een een diepe stimulerende, kalmerende en bevrijdende werking en is geschikt voor iedereen die op zoek is naar ontspanning en introspectie. In tegenstelling tot meer dynamische vormen van yoga is het doel van yin yoga niet het versterken of activeren van de spieren, maar juist deze te ontspannen om zo het bindweefsel te stimuleren. Omdat bindweefsel zich langzaam verlengt, versterkt en opent blijf je steeds een aantal minuten in een houding zitten. Er komt geen zweetdruppel aan te pas en toch kan yin yoga behoorlijk intensief en uitdagend zijn.

Praktische zaken

Plaats en tijd van het volgende stilteweekend moeten nog worden vastgesteld, meer informatie volgt zo spoedig mogelijk. Ben je geïnteresseerd, dan hoor ik graag van je.

Marit van Overschot | info@zinenzoo.nl | 06-20442839

stilteweekend


Loading