Zinenzoo verbindt lichaam en geest voor een twinkeling in je ogen.


Leren omgaan met stress

Stress is een natuurlijk onderdeel van het leven. Je kunt proberen stress te vermijden of te minimaliseren, ervan weg te vluchten of jezelf te verdoven maar uiteindelijk levert dit alleen maar meer stress op. Of het nou gaat om lichte stressklachten of een burn-out: het draait om de vraag hoe jij anders kunt omgaan met stress om zo je weerbaarheid tegen stress te vergroten.

Begrijpen & ervaren

De mechanismen die stress en burn-out aansturen, zijn ontstaan in de vroege jeugd en zitten in het lichaam verankerd. Alleen cognitief werken is daarom vaak weinig zinvol, werken met stress en burn-out vraagt om een lichaamsgerichte aanpak. De sleutel tot verandering zit in de combinatie van gevoel en inzicht. Zinenzoo leert je met stress om te gaan door een coachingstraject op maat waarbij het ervaren en respecteren van grenzen, het verhogen van lichaamsbewustzijn, het doorbreken van de automatische piloot en het leren zorgen voor jezelf centraal staan.

leren omgaan met stress

Wat is stress?

Stress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Als je stress ervaart gebeurt er van alles in je lichaam. Er worden stresshormonen aangemaakt zoals adrenaline en cortisol, je hartslag versneld, je spieren spannen zich, je ademhaling wordt sneller en dieper en sommige processen in het lichaam worden stilgelegd zoals bijvoorbeeld de spijsvertering. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid en zorgt ervoor dat je alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. Zodra de klus klaar is of de gebeurtenis voorbij dan gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond.

Chronische stress

Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Ongezonde of chronische stress is het gevolg van een combinatie van interne en externe oorzaken. Het heeft niet alleen te maken met de situatie op je werk en thuis maar vooral ook met de wijze waarop je stress omgaat. Het is een zichzelf versterkend process waarbij de balans tussen inspanning en herstel verstoord raakt met een breed scala aan klachten tot gevolg. Je draait in cirkels rondom vaak negatieve patronen en put je lichaam en geest langzaam maar zeker uit. Als stressklachten je functioneren op het werk en thuis belemmeren, dan is er sprake van overspanning of burn-out.

Wil je weten of jij last hebt van chronische stress? >> doe de test

wat is stress

Voor wie?

  • Je hebt het gevoel geleefd te worden en geniet minder van het leven
  • Je ervaart veel druk en hebt moeite om te ontspannen
  • Je doet veel op de automatische piloot
  • Je hebt vaak een negatief oordeel over jezelf
  • Je voelt je onzeker en piekert veel
  • Je wilt meer uit het leven halen maar weet niet hoe
  • Je belandt steeds weer in oude patronen en doet niet echt wat jij wilt
  • Je doet veel vanuit ‘moeten’ in plaats van ‘willen’

“De begeleiding van Marit heeft mij geholpen om mezelf weer terug te vinden. Zij heeft mij geleerd om mijn stressklachten te herkennen, te onderzoeken en om te buigen. Hierdoor heb ik weer balans gevonden in zowel werk als prive. Marit geeft haar begeleiding op een hele prettige manier waarbij ze aansluit op je behoeftes maar je ook uitdaagt. En dit vanuit een hele bijzondere locatie. Ik ben echt blij dat ik dit traject heb gevolgd en neem hiervan veel mee in het dagelijks leven.” (Chantal)

Contact

Mail of bel gerust als je ergens vragen over hebt.

Marit van Overschot | info@zinenzoo.nl | 06-20442839


Loading