Zinenzoo verbindt lichaam en geest voor een twinkeling in je ogen.


Stress

Stress, iedereen heeft er wel eens mee te maken. Als je stress ervaart gebeurt er van alles in je lichaam. Er worden stresshormonen aangemaakt zoals adrenaline en cortisol, je hartslag versneld, je spieren spannen zich, je ademhaling wordt sneller en dieper en sommige processen in het lichaam worden stilgelegd zoals bijvoorbeeld de spijsvertering. Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid en zorgt ervoor dat je alert kunt reageren of geconcentreerd kunt werken aan een lastige klus. Zodra de klus klaar is of de gebeurtenis voorbij dan gaat de spanning vanzelf weg. Deze spanning hoort bij het leven en is gezond.

Chronische stress

Stress is ongezond als je te lang spanning voelt en geen tijd kunt of wilt nemen voor ontspanning. Ongezonde of chronische stress is het gevolg van een combinatie van interne en externe oorzaken. Het heeft niet alleen te maken met de situatie op je werk en thuis maar vooral ook met de wijze waarop je stress omgaat. Het is een zichzelf versterkend process waarbij de balans tussen inspanning en herstel verstoord raakt met een breed scala aan klachten tot gevolg. Je draait in cirkels rondom vaak negatieve patronen en put je lichaam en geest langzaam maar zeker uit. Als stressklachten je functioneren op het werk en thuis belemmeren, dan is er sprake van overspanning of burn-out.

wat is stress

Hoe chronische stress ontstaat

Hoe stressvol een situatie is varieert per persoon. Je raakt alleen gestresst als je een gebeurtenis ook als stressvol interpreteert. Bijvoorbeeld omdat je verwacht dat de situatie een bedreiging is voor het bereiken van belangrijke doelen in je leven of omdat je inschat onvoldoende vaardigheden in huis te hebben om met de situatie om te gaan.

Hoe langer de stressreactie aanhoudt des te groter de kans op chronische stress. Als je maar blijft piekeren over een stressvolle situatie uit het verleden of over iets wat in de toekomst nog moet gebeuren dan krijgt je lichaam niet de kans om tot rust te komen. Voor het lichaam is er geen verschil tussen een prikkel van buitenaf en een prikkel van binnenuit.

Wil je weten of jij last hebt van chronische stress? >> doe de test


Loading