Zinenzoo verbindt lichaam en geest voor een twinkeling in je ogen.


Yin yoga

Yin yoga heeft een een diepe stimulerende, kalmerende en bevrijdende werking en is geschikt voor iedereen die op zoek is naar ontspanning en introspectie. In tegenstelling tot meer dynamische vormen van yoga is het doel van yin yoga niet het versterken of activeren van de spieren, maar juist deze te ontspannen om zo het bindweefsel te stimuleren. Omdat bindweefsel zich langzaam verlengt, versterkt en opent blijf je steeds een aantal minuten in een houding zitten. Er komt geen zweetdruppel aan te pas en toch kan yin yoga behoorlijk intensief en uitdagend zijn: niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel.

Zin in yin

Mijn naam is Marit van Overschot, ik ben lichaamsgericht coach en yin yoga docent. Ik werd en word geraakt door de kracht en stilte van yin yoga en heb een docentenopleiding gevolgd bij José de Groot. In het Boetje op het Meerpad (zijstraat Nieuwendammerdijk) verzorg ik wekelijks les op maandagochtend en woensdagavond. Op elke eerste dinsdagavond van de maand is een extra lange yin yoga special bij de Zamenhof. Ook zet ik yin yoga regelmatig in binnen coaching, retraites en trainingen.

Een ontdekkingsreis

“Yin yoga is een innerlijke ontdekkingsreis waarbij je fysieke, mentale en emotionele grenzen leert kennen en respecteren. Omdat je steeds een aantal minuten in een houding blijft, hierbij je spieren ontspant en de zwaartekracht het werk laat doen, draait het bij yin yoga om de juiste startpositie. Wat past bij jouw lichaam op dat moment? Het ene lichaam is het andere niet: verschillen in soepelheid en anatomische bouw spelen een belangrijke rol, maar bijvoorbeeld ook het moment van de dag en je emotionele en mentale staat. Het is dus compleet irrelevant wat je buurvrouw/man doet, er is geen perfect plaatje waaraan je moet voldoen, het gaat om wat jij voelt op dat moment. Je ervaringen tijdens een yin yoga les vertonen opmerkelijke parallellen met de wijze waarop je in het dagelijks leven staat. Duik je gelijk zover mogelijk een houding in of ondersteun je jezelf met een kussen of deken? Hoe ga je om met de weerstand die ontstaat doordat je steeds verder in een houding zakt? Vlucht je weg en ben je met je hoofd totaal ergens anders, wil je het fixen en pas je je houding aan, geef je het op en raak je gefrustreerd of geïrriteerd? Of richt je juist je aandacht op de weerstand om zo ruimte te creëren?”

“Marit straalt tijdens de yoga-les zoveel rust uit, dat je daar al heel ontspannen van wordt. Verder zorgt ze voor duidelijke uitleg en kijkt ze kritisch of iedereen de houdingen goed uitvoert. Ze weet een vertrouwde, warme sfeer te creëren en daardoor kom je heerlijk ontspannen uit deze Yin-les.” (Wendy)

“Anderhalf uur yin yoga met Marit voelde als even mogen vertoeven op een eilandje van rust, heel fijn!” (Mascha)

“Marit weet een fijne, veilige sfeer te creëren waardoor je gemakkelijk kunt ontspannen. Het lijkt alsof je niets doet als je lang in een bepaalde houding blijft, maar als je eruit komt voel je dat je lichaam op een diepere laag gestrekt en ontspannen is. Een heerlijke yogales, echt een aanrader!” (Stoika)

Loading